CSS

CSS je скраћеница за Cascading Style Sheets. Назив каскадни долази од чињенице да измена неког елемента HTML стране аутоматски са собом повлачи исту измену на свим под елементима тог елемента. На пример ако поставимо да параграф (таг П) има неки стил, рецимо фонт тегет боје, онда ће и сви елементи који се налазе у том тагу имати исту вредност, рецимо ставимо део текста у оквиру параграфа у болд он ће и даље бити тегет боје.
Главна предност употребе CSS-а је у могућности централизованог приступа изгледу сајта. Ако се ради на иоле већем сајту онда је неопходно имати централизовано управљање изгледом сајта. На пример имамо сајт са преко 100 страна (не тако редак случај у пракси) и желимо да променимо бојевну шему на сајту. Рецимо да са нијанса зелене пређемо на нијансе смеђе. Дакле, потребно је свакој позадини и сваком тексту да се промени боја. Ово је огроман посао ако би морали да отварамо сваку HTML страну посебно и да тражимо боје и мењамо их. Са друге стране ако имамо један фајл у коме се налазе сва подешавања боје на сајту онда можемо само да изменимо у том једном фајлу сваку боју и тиме изменимо комплетан сајт ма колико страница имао.
Осим значајне помоћи у централизацији визуелане презентације сајта CSS има још један значајан допринос изгледу ХТМЛ презентације. Наиме, помоћу CSS-а можемо да унесемо додатна подешавања помоћу којих је могуће веома прецизно позиционирати неки елемент и подесити његове параметре. Много детаљније и прецизније него што је то могуће са ХТМЛ-ом. Захваљујући CSS-у могуће је направити графички веома богате сајтове јер је уз помоћ CSS-а могуће прецизно позиционирати све елементе сајта.

Тест знања CSS
E-learning CSS

Advertisements